Међународни пројекат Student Blogging Challenge

Међународни пројекат Student Blogging Challenge

 

Пројекат Student Blogging Challenge први пут је покренут 2008. Покренуле су га, наставница из Тасманије Suzane Wyatt  и Sue Waters, уредница Едублогера. Од тада сваке године у марту и октобру пријављују се наставници и ученици из целог света и пролазе кроз десет недеља блоговања развијајући вештине неопходне у 21. веку. Циљ пројекта је да повеже ученике са широм публиком и подржи наставнике који започињу са својим ученицима  блоговање. Пројекат води кроз процес блоговања без обзира коју платформу користите. Задаци се не понављају, увек су другачији.

Ученике седмог разреда пријавила сам за октобарски Изазов 2015. Пријављивању су претходиле припреме.

Snap 2016-07-25 at 18.38.45На свом одељењском блогу направила сам налоге за блогове ученика, а они су на часовима техничког образовања формирали своје блогове у оквиру одељењског и научили како да користе Вибли платформу. Разговарали смо о безбедности, упознати су са правилима блоговања, како да безбедно користе интернет, да не дају личне информације, да користе само своје име.

4.октобра почео је Изазов. Прве недеље задатак за све учеснике пројекта је био да направе аватар, уреде страницу о себи и да напишу пост да ли су исти у стварном и виртуелном свету.

 

13327576_1757532477862330_6499513100863732913_n

13406905_1757532151195696_2074229741083557108_n

 

 

 

 

 

Друге недеље упознавали су се са вештином коментарисања (какав коментар треба да буде, смернице за коментарисање, посећивање других блогова, остављање коментара, успостављање контаката). Седмаци су се највише виртуелно зближили са седмацима једне школе из Остина у Тексасу. Успоставили су добре односе, читали њихове постове, коментарисали и пронашли много заједничких интересовања. Тада ми се јавила њихова наставница енглеског језика и рекла да су они одушевљени посетиоцима из југоисточне Европе, да су разговарали о Србији, да мало знају о овој земљи која им се чини врло занимљивом и да ће урадити једно истраживање о Србији.

http://edublogs.eanesisd.net/tkriese/2015/10/19/learning-about-serbia/#comments

http://edublogs.eanesisd.net/tkriese/2015/10/20/learning-about-serbia-part-2/

И ми смо такође били заинтересовани да сазнамо више о Тексасу па смо и сами истраживали уз помоћ наставнице географије Наташе Филиповић, и овде записали до којих смо информација дошли http://magijacitanja.weebly.com/home/8.

Student Blogging Challenge има и свој часопис где се објављују најбољи постови као добри примери, па читајући добре примере блогери уче како треба писати. Више пута су постови наших ученика били објављивани.

1028063_orig

5585145_orig

Ређали су се задаци различите тежине, о природи, храни, ауторским правима, коментрисању. Неке сам прилагођавала, а девете недеље задатак је био да се номинују најбољи блогови у различитим категоријама за годишњу  Едублог награду. Наш одељењски блог http://magijacitanja.weebly.com/ тада је номинован у категорији Best Class Blog и не само номинован, већ и ушао у ужи избор од четрдесет блогова (Еdublog Avards 15, finalist) http://edublogawards.com/2015-finalists/#class.

Био је ово велики подухват за све нас, имали смо и почетничку срећу. Ученици су у рефлексији истакли да је то за њих било незаборавно искуство, да су поносни на себе, да су много научили о другим културама, да су желећи да представе своју земљу, научили доста и о својој земљи, научили су да користе многе алате http://tijanablog.weebly.com/about-me, стекли познанства широм света, препоручују пројекат другима и кажу да ће радо учествовати у следећој сезони. Већина жали што се пројекат завршио. http://tamarasite01.weebly.com/home/archives/12-2015.

Одмах по завршетку пројекта отпочеле су припреме са петим разредом. Припреме су трајале знатно дуже с обзиром на узраст. На часовима информатике  правили су своје блогове. У марту је почео други Изазов. Ученици седмог разреда већ су били искусни, а ученици петог разреда добро припремљени. С обзиром да постове на својим блоговима пишу на српском језику, а коментаришу и читају блогове својих вршњака на енглеском, укључили смо и наставницу енглеског Јелену Јевтовић. Ученици седмог разреда сада су били ментори петацима.

У марту блогери који учествују у пројекту прикључују се глобалном догађају Earth Hour (Сат за нашу планету) http://magijacitanja.weebly.com/home/16.    

И ученици петог разреда су се одлично снашли. У рефлексији су као најважније што су научили, наводили да су унапредили писање( јер су морали да воде рачуна о правопису) енглески језик, дигиталне вештине, упознали друге културе, научили да поштују различитост, интернет бонтон, најзанимљивији задатак им је био Заврши причу где је требало да започну причу, а онда затраже од својх читалаца да је доврше. http://jelenasite.weebly.com/home/3

„Најинтересантнији изазов за мене је био да започнем причу једног малог пса. Позвала сам блогере из Аустралије, Канаде и Шпаније да доврше причу. Свакодневно сам посећивала разне блогове и доста коментара  оставила. Читала сам часопис Изазова, драго ми је што су објављени постови мојих другова из одељења.По мом мишљењу најважнија ствар коју сам научила јесте енглески језик. Није да га нисам знала пре, али сам свој речник обогатила новим речима и научила сам да комуницирам са људима широм света. Поред енглеског језика, научила сам и српски правопис, научила сам да пишем занимљиве постове на блогу и да се боље изражавам, јер сам морала да водим рачуна о томе. Научила сам шта су ауторска права и видела како живе моји вршњаци у другим земљама. Моје постове читала су деца из Аустралије, Канаде, Америке, Шпаније и Италије“ Сташа

 http://magijacitanja.weebly.com/home/-time-to-say-goodbye#comments

http://martamsite.weebly.com/home/3007479

Мени као наставнику овај пројекат донео је много задовољства. Сматрам да су ученици овим интердисциплинарним приступом развијали најважније међупредметне компетенције. Компетенције се дефинишу као комбинација знања, вештина и ставова.  Kључне компетенције су оне које су потребне свакој особи за лично испуњење и развој, активно грађанско залагање, друштвено укључивање и запошљавање.  Европска унија је 2006. године дефинисала осам кључних компетенција концепта целоживотног учења:

1. Комуникација на матерњем језику

2. Комуникација на страном језику

3. Математичка писменост и основна знања из науке и технологије

4. Дигитална компетенција

5. Учење како се учи

6. Међуљудска и грађанска компетенција

7. Предузетништво и смисао за иницијативу

8. Културно изражавање

Овим пројектом ученици су унапређивали све компетенције осим математичке писмености. Квалитету пројекта значајно су допринели укључени наставници: Ана Тодоровић,наставник техничког образовања; Зорица Раковић, наставник информатике; Јелена Јевтовић, наставник енглеског језика; без којих не бисмо могли да остваримо започето.

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Георгија

Наташа Миљановић

Професорка Марина

Читање је мисаони процес, а не гледање у слова!

BOOSTER

IMPROVE YOUR ENGLISH

EDUWELLS

Education futures + learning how to learn

studiofreearts

Nudimo : Najkvalitetnije Karaoke, najlepše pozorišne predstave za decu, Figure od modelarskog gipsa za likovnu kulturu, Novogodišnje čestitke jedinstvenog dizajna, Edukaciju, .....

Sylvia Duckworth

Connect, Collaborate, Create

Наташа Мајстровић

блог посвећен стручном усавршавању

ВЕСЕЛА ДРУЖИНА

БЛОГ ОДЕЉЕЊА III 4

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Златко

ГРУШАНОВИЋ

Srpski jezik i književnost

Blog posvećen nastavi u osnovnoj školi

Računarstvo i informatika

za sve koji žele da znaju nešto više o računarima i programiranju...

Lidijin kutak

O svemu što bi moglo zanimati obrazovne stručnjake

уСавршени Нушић

Блог о стручном усавршавању наставника у ОШ"Бранислав Нушић", у Београду

ljiljanalez

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: