Митологија

Митологија

images (12)

На овом сајту пронаћи ћете корисне материјале који ће вам помоћи да се припремите за час. Прочитајте пажљиво! http://srpski.in.rs/?p=194

Погледајте цртани филм о Икару и Дедалу (грчка митологија)

Цртани филм о Прометеју и Пандориној кутији (грчка митологија)

Сигурно сте сви гледали

 

Погледајте презентацију ученика.

Словенска митологија

 

1512643_645859048793203_321162464_n

554181_444016305644146_1864395681_n

http://www.slovenskamitologija.rs/drevni_sloveni.html

 

215405_425349750844135_340748152_n

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.471060626273047.102105.323907670988344&type=1

 

ГРЧКА МИТОЛОГИЈА

Сазнајте ко је Пенелопа, шта крије Пандорина кутија, а шта Сфингина загонетка

1. ПРОМЕТЕЈЕВА ВАТРА

Прометеј је био Титан и волео је људе. Желећи да им олакша живот, украо је ватру с Олимпа. То се није допало Зевсу па је Прометеја оковао на планину Кавказ. Годинама је висио окован, а свако јутро долазио је орао да му кљуца јетру, која би се преко ноћи обновила. Страшних мука ослободио га је Херакле.

2. ПАНДОРИНА КУТИЈА

Зевс је казнио људски род јер су људи, добивши ватру, постали моћни. Наредио је богу Хефесту да од земље и воде начини прекрасну девојку коју су остали богови обдарили својим даровима (Пандора = свим даровима обдарена). Пандора је добила и кутију коју није смела да отвори. Кад ју је Хермес довео на земљу, у њу се заљубио Епиметеј, Прометејев брат. Није послушао савет да се не жени Пандором. Пандора је сама, из радозналости или на наговор Епиметеја, подигла поклопац и из кутије су излетела сва могућа зла, невоље, муке, обести и болести које су се разлетеле по свету. Пандора је брзо затворила кутију, али било је прекасно. Ипак, на дну је остала нада.

3. ЈАБУКА РАЗДОРА

На свадбу смртника Пелеја и морске нимфе Тетиде били су позвани сви богови и богиње осим Ериде, богиње свађе. Она је сама дошла на свадбу и пред Херу, Атену и Афродиту бацила златну јабуку с натписом Најлепшој! Богиње су се посвађале јер је свака мислила да је баш она заслужује.

4. ПАРИСОВ СУД

Богиње нису могле да се сложе којој ће припасти златна јабука па су отишле код Зевса. Он их је послао на планину Иду изнад Троје где је пастир Парис, не знајући још да је син тројанског краља Пријама, чувао краљева стада. Парис је био неодлучан, јер су све три биле прелепе. Свака је понудила Парису нешто за награду ако баш њој да златну јабуку. Хера му је понудила власт над целом Азијом, Атена славу и победу у сваком рату, а Афродита најлепшу жену на свету. Пастир је јабуку доделио Афродити.

5. ПЕНЕЛОПИНА ВЕРНОСТ

Пенелопа се за Одисеја удала из љубави а кад им се родио син Телемах, Одисеј је морао у Тројански рат. Рат је трајао десет година, а још десет година Одисеј је лутао морима док се није вратио на Итаку. Двадесет година Пенелопа је верно чекала мужа, а с временом су почели да је опседају просци. Пенелопа је хтела да добије на времену па је варала просце. Изјавила је како ће се удати за једног од њих кад старом Одисејевом оцу Лаерту исплете погребно рухо. Она је ноћу парала оно што је по дану испрела, но просци су то открили. Кад се Одисеј вратио, побио је све просце.

 

800px-John_William_Waterhouse_-_Ulysses_and_the_Sirens_(1891)
6. СЦИЛА И ХАРИБДА

Биле су морске немани које су уништавале бродове. Сцила (она која раздире) била је опасна литица о коју су се разбијали бродови. Имала је шест глава на дугачким вратовима и дванаест канџи којима је хватала морнаре. Са сицилијанске стране вребала је Харибда (она која усисава), опасан вир који су бродови могли избећи само док је спавала, а трипут на дан је увлачила и избацивала воду.

7. ПЕСМА СИРЕНА

Биле су ћерке музе Терпсихоре и све су лепо певале па су и саме Музе изазвале на двобој, који су изгубиле. Музе су их казниле тако што су их претвориле у чудовишта с птичјим телом и женским главама. Живеле су на цветном острву близу Сциле и Харибде и својим гласом мамиле морнаре које би задавиле и пиле им крв. Одолео им је само Одисеј.

8. СФИНГИНА ЗАГОНЕТКА

Сфинга је неман са женском главом, лављим телом и птичјим крилима. Живела је на планини покрај Тебе и путницима постављала загонетку коју је сазнала од Муза. „Ко ујутро иде на четири ноге, у подне на две, а увече на три“? Све људе који нису знали одговор Сфинга би растргла. Загонетку је решио Едип: „То је човек“, а Сфинга се бацила са стене.

9. ЕДИПОВ КОМПЛЕКС

Едип је у незнању убио свог оца тебанскога краља Лаја. Решивши Сфингину загонетку постао је тебански краљ и, ништа не слутећи, оженио се својом мајком Јокастом с којом је имао четворо деце. Кад је сазнао истину, ослепео се копчом са хаљине своје мајке и супруге пошто се она обесила.

10. ХИМЕРА

Била је Керберова сестра. Комбинација је лава, дивље козе и змије са змајском главом. Имала је дивовску снагу и бљувала је ватру. Убио ју је стрелом Белерофонт, приближивши јој се на крилатом коњу Пегазу којег је ухватио на извору.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Георгија

Наташа Миљановић

Професорка Марина

Читање је мисаони процес, а не гледање у слова!

BOOSTER

IMPROVE YOUR ENGLISH

EDUWELLS

Education futures + learning how to learn

studiofreearts

Nudimo : Najkvalitetnije Karaoke, najlepše pozorišne predstave za decu, Figure od modelarskog gipsa za likovnu kulturu, Novogodišnje čestitke jedinstvenog dizajna, Edukaciju, .....

Sylvia Duckworth

Connect, Collaborate, Create

Наташа Мајстровић

блог посвећен стручном усавршавању

ВЕСЕЛА ДРУЖИНА

БЛОГ ОДЕЉЕЊА IV 4

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Златко

ГРУШАНОВИЋ

Srpski jezik i književnost

Blog posvećen nastavi u osnovnoj školi

Računarstvo i informatika

za sve koji žele da znaju nešto više o računarima i programiranju...

Lidijin kutak

O svemu što bi moglo zanimati obrazovne stručnjake

уСавршени Нушић

Блог о стручном усавршавању наставника у ОШ"Бранислав Нушић", у Београду

ljiljanalez

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: